Lawpedia Greece
Η νέα νομοθεσία περί της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μία σειρά νέων διατάξεων ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ήμερες στη Βουλή με υπερψήφιση 166 ψήφων έναντι 132 κατά. Οι νομοθεσίες αυτές μεταξύ άλλων αφορούν την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, τον περιορισμό των εισακτέων και το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο περάτωσης σπουδών, το οποίο ορίστηκε ως ν+2 χρόνια.
Η νομοθεσία αυτή ξεσήκωσε αμέσως αντιδράσεις τόσο από φοιτητές όσο και από καθηγητές, οι οποίοι σθεναρά προσπάθησαν να μεταπείσουν την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο. Πάρα ταύτα η Βουλή υπερψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του, ότι η παραπάνω νομοθεσία αποτελεί μία σύγχρονη μεταμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μεταρρυθμιστούν τέσσερις βασικοί πυλώνες. Αρχικά τίθεται σε εφαρμογή η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία θα καθορίζεται από το εκάστοτε Πανεπιστήμιο αλλά και Τμήμα, ώστε να διασφαλίζεται η βασική ικανότητα των φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. Έπειτα με αυτή την εξέλιξη, ο ενδιαφερόμενος/η θα έχει την δυνατότητα φοιτήσει στη σχολή της επιλογής του. Επιπλέον καθορίστηκε συγκεκριμένο χρονικό όριο στις σπουδές των φοιτητών, που ωστόσο προβλέπονται ειδικές εξαιρέσεις σε εκείνους που εργάζονται ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο τελευταίος πυλώνας των μεταρρυθμίσεων αφορά στη ελεγχόμενη είσοδο και την προστασία του Πανεπιστημίου από την αστυνομία. Ένα μέτρο το οποίο θα μείωση την ταραχή, την ανομία και την απειθαρχία των ελληνικών πανεπιστημίων.
Επομένως με την θέσπιση της παραπάνω νομοθεσίας ξημερώνει μια νέα εποχή για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και φέρνει έναν ευρωπαϊκό αλλά και ανανεωμένο αέρα στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και μια νότα εκσυγχρονισμού στην πότε πάλαι αναχρονιστική Ελλάδα.