Τι ισχύει τελικά με την αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών;
Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης και αποτελεί τον επίσημο φορέα του κράτους για την αναγνώριση των αλλοδαπών τίτλων σπουδών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν την πολυπόθητη αντιστοιχία με το τίτλο που φέρουν.
Τον Ιούλιο του 2020 το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΑΤΑΠ ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να τηρούνται κάποια κριτήρια για την αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών, τα οποία αφορούσαν τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Αρχικά επίτασσε την απαραίτητη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων για κάθε μάθημα του εξ αποστάσεως προγράμματος και δεύτερον ο τόπος των δια ζώσης εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οιοδήποτε εξεταστικό κέντρο της χώρας, που εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο μία τέτοια απόφαση διέγειρε πληθώρα αντιδράσεων, όχι μόνο φοιτητών αλλά και καθηγητών. Ο κυριότερος ισχυρισμός τους ήταν, ότι ειδικά εν μέσω μιας πανδημίας, καθίσταται πρακτικά ανέφικτη οποιαδήποτε μετακίνηση από και προς στην έδρα του Πανεπιστήμιου, ώστε να διεξαχθεί μία δια ζώσης εξέταση. Συνεπώς υπήρχε κίνδυνος ο κόπος τόσων σπουδαστών να αποδειχθεί ατελέσφορος, αφού η αναγνώριση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Βεβαίως υπάρχουν και επιπλέον λόγοι προς αμφισβήτηση αυτής της απόφασης. Παραδείγματος χάρη ο αναχρονισμός που επιδεικνύει μια τέτοια διάταξη και η οπισθοδρομική αντιμετώπιση της πολιτείας.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όμως, προέβη στην υπ’ αριθμόν 129/2020 γνωμοδότηση, έπειτα από ερώτημα του Υφυπουργού Παιδείας, γνωμοδότησε ότι η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων είναι παράνομη για τους παρακάτω λόγους. Πρώτον έχει εκδοθεί κατά παράβαση του Συντάγματος, αφού δεν υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση και έπειτα είναι αντίθετη προς το άρθρο 16 της παραγράφου 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα όσα ορίζει και η απόφαση 1755/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η γνωμοδότηση αυτή έγινε δεκτή από την υπουργό Παιδείας και κατά αυτό τον τρόπο σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 3086/2002, ο ΔΟΑΤΑΠ υποχρεώθηκε να αποσύρει την απόφαση του.