top of page

Κορίνα Παπαδοπούλου: «Στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να κρατήσουμε ψηλά την ELSA Komotini»

Από την Ελληκαίτη Κουρτάκη, Νομικό-Αρχισυντάκτρια του Ιστολογίου (Blog) της Lawpedia Greece


Η Lawpedia Greece είναι ένας φορέας ανάπτυξης, γνώσης, έκφρασης αλλά και γνωριμίας· γνωριμίας με νέα αντικείμενα, νέα πρόσωπα, νέους φορείς. Ένας εξ αυτών των φορέων είναι η Elsa Komotini, το ένα από τα τρία τοπικά Σωματεία του δικτύου της ELSA και ELSA Greece, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς και δράσης την Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την πόλη της Κομοτηνής και την ευρύτερη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Όπως αναλυτικά αναφέρεται και στην επίσημη σελίδα της Elsa Greece (βλ. https://www.elsa-greece.org/elsa-komotini/about/), η ELSA Komotini ακολουθώντας το πνεύμα των ELSA Greece & ELSA International εργάζεται προσφέροντας στους νέους νομικούς-αλλά και στην τοπική κοινωνία-ποιοτικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες με στόχο την εξοικείωση με σύνθετα και εξειδικευμένα νομικά αντικείμενα και νομικά συστήματα άλλων χωρών, την καλλιέργεια αμοιβαίας κατανόησης και κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της συνεργασίας στο πεδίο των νομικών επιστημών, ενώ, παράλληλα, προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων, σεμιναρίων και συνεδρίων [ενδεικτικά: Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκουμένων Φοιτητών (STEP), εκπροσώπηση της Νομικής Σχολής ΔΠΘ μέσω της ELSA Komotini στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (Ε.Δ.Ε.Δ.) και σε Διεθνείς Εικονικές Δίκες, όπως το John H. Jackson Μoot Court Competion (WTO) και European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC) κ.α.).


Στην παρούσα συνέντευξη είχαμε την τιμή και χαρά να συνομιλήσουμε με την κ. Κορίνα Παπαδόπουλου (20 ετών), φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρο ELSA Komotini, η οποία μας «ξενάγησε» στον κόσμο του Δικτύου και στις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, ενώ μας μίλησε και για την δίκη της εμπειρία ως ενεργό μέλος του Σωματείου.



Συνέντευξη:


Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε να ασχοληθείτε με την ELSA Κομοτηνή; Τι θέλετε να καταφέρετε μέσα από την συμμετοχή σας και πως σας επηρέασε η ενασχόληση με την ELSA ακαδημαϊκά;

Αυτό που με συνάρπασε εν πρώτοις είναι ότι στο πανεπιστήμιο μου δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη ένωση νέων νομικών παγκοσμίως. Το γεγονός, δηλαδή, ότι στην Κομοτηνή, ως δευτεροετής φοιτήτρια τότε, μπορούσα να μοιράζομαι κοινά ιδεώδη με την ELSA International στις Βρυξέλλες, συνεργαζόμενη με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και με ELSA από 43 ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε 1 χρόνο, εκκινώντας ως μέλος του οργανισμού, φέρω πλέον την τιμή να συντονίζω ένα τοπικό παράρτημα με πλούσιο έργο! Αυτό που εξακολουθώ να κερδίζω έως σήμερα, σε παραλληλία με την εξέλιξη του ακαδημαϊκού μου υποβάθρου, είναι οι οργανωτικές δεξιότητες ως προς τα projects, συνδυαστικά με τις διαχειριστικές ως προς τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κρίσεις που μπορεί να ανακύψουν. Φέτος έχουμε φθάσει το Σωματείο σε αξιέπαινο επίπεδο, αναγνωρισμένο από την φοιτητική κοινότητα και τον νομικό κόσμο. Στόχος, λοιπόν, του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να κρατήσουμε ψηλά την ELSA Komotini για τις επόμενες γενιές, αφενός με πρωτότυπες, ποιοτικές εκδηλώσεις, αφετέρου με ανταποδοτικά οφέλη για τα μέλη και τους συνεργάτες μας.


● Πώς προετοιμάζει η ELSA Κομοτηνής τα μέλη της για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους στον νομικό κόσμο ή σε συναφείς τομείς και τι είδους ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης είναι διαθέσιμες στα μέλη;

Ληπτέου υπόψη του κορεσμού στην αγορά εργασίας, είναι ιδιαίτερης σημασίας η «γέφυρα» που θεμελιώνεται μεταξύ ELSA και επαγγελματικού κόσμου. Καταρχάς, μέσα από τα Συνέδρια μας, τα μέλη κτουν ακαδημαϊκές γνώσεις επί καίριων ζητημάτων στο δικαστηριακό γίγνεσθαι, που δεν προσφέρονται με την έμφαση που θα θέλαμε, ενδεχομένως, από το πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Οι προσκεκλημένοι μας είναι Ομιλητές «ανοιχτοί» να συζητήσουν, κατανοώντας τους προβληματισμούς του φοιτητή νομικής, που επιζητά ευκαιρίες. Στην ζύμωση μας ως νέους νομικούς επικουρούν καταλυτικά οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, λχ στο Εφετείο Θράκης, καθώς και οι διαγωνισμοί μας, με μείζονες πανελλαδικά τον Εθνικό Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης και τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης, υπό την αιγίδα της ΑΕ της ΠτΔ. Στην Κομοτηνή, διοργανώνουμε στο εγγύς μέλλον διαγωνισμό επιχειρηματολογίας, με θεματική την υποχρεωτική Συνεπιμέλεια. Έπειτα, μία δράση που προσφέρει κατάρτιση επί συγκεκριμένης θεματικής και αποτελεί θεσμό για το Σωματείο μας, είναι το Winter ELSA Law School, που εδώ και 8 χρόνια προσελκύει φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη στην Κομοτηνή, με σκοπό να παρακολουθήσουν 7 ημέρες πλήρους ακαδημαϊκού και κοινωνικοπολιτισμικού προγράμματος. Πριν ένα μήνα ολοκληρώσαμε το φετινό WELS, με θέμα -για 5η συνεχόμενη επιτυχή χρονιά- Refugee and Migration Law. Απετέλεσε σταθμό στην ακαδημαϊκή μας πορεία, όχι μόνον για τους συμμετέχοντες, αλλά και για εμάς που το οργανώσαμε! Κομβική είναι και η συνεισφορά του νομικού μας περιοδικού, της «Υπαγωγής». Μέσα από την έντονη θεωρητική έρευνα και την νομολογιακή τριβή, ο φοιτητής εξασκείται στην δόμηση της σκέψης και την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του, εν όψει των δικογράφων και των ακροατηρίων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Νευραλγικό, όμως, ρόλο στη διασύνδεση με τον νομικό χώρο, διαδραματίζουν το Διήμερο Καριέρας και το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκουμένων Φοιτητών, για τα οποία αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία παρακάτω.


● Πώς διασφαλίζει η ELSA Κομοτηνής ότι οι εκδηλώσεις και οι εν γένει πρωτοβουλίες της είναι περιεκτικές και προσβάσιμες σε όλα τα μέλη, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή το επίπεδο εμπειρίας και γνώσεών τους;

Όταν σχεδιάζουμε μία εκδήλωση μας απασχολεί το ακόλουθο τρίπτυχο: να είναι ποιοτική, πληρώντας τα ακαδημαϊκά πρότυπα, να ενδιαφέρει τα μέλη, και να γεννάται διάλογος. Γνωρίζουμε ότι θα παρακολουθήσουν συμφοιτητές μας από το πρώτο έτος έως επί πτυχίω, σε αυτό, βασικά, προσβλέπουμε. Μάλιστα, την φετινή χρονιά κατορθώσαμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον φοιτητών διαφορετικών Σχολών, με αφορμή την ημερίδα μας για την Θέση της Γυναίκας. Χάρη στην σπουδαιότητα της θεματικής, αλλά και στον χειρισμό της από το πάνελ, όλοι μείναμε εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Σημασία δεν έχει το γνωστικό αντικείμενο του συμμετέχοντος όταν έρχεται, αλλά τί γνώσεις έχει αποκομίσει όταν φεύγει. Να σημειώσω δε το επερχόμενο συνέδριο μας, Ποινικού Δικαίου - Εγκληματολογίας, είναι ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο!


● Ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η ELSA Komotini και πως τις διαχειρίστηκε;

Ασφαλώς οι εξελίξεις μας επηρεάζουν, βάση μας εξάλλου είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ως ELSA Komotini, αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μπροστά στην τρέχουσα πρόκληση, αυτό που έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε, είναι ενημέρωση. Στο παραπάνω πλαίσιο δημιουργήθηκε η καμπάνια Advocacy, η οποία πέρα από την καλλιέργεια παιδείας, προωθεί το πιο σημαντικό· δράσεις εθελοντισμού.


● Πώς διασφαλίζει η ELSA ότι το Career Weekend παρέχει πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης στους συμμετέχοντες; Τι είδους επαγγελματίες και οργανισμοί συμμετέχουν συνήθως και πώς επιλέγει η ELSA αυτούς τους συνεργάτες;

Στο Διήμερο Καριέρας -και όχι μόνο- προσπαθήσαμε να κάνουμε το ένα βήμα παραπάνω. Ως εκ τούτου, πέρα από την παρουσίαση ειδικοτήτων και άλλων πρωτοποριακών ευκαιριών μετά το πανεπιστήμιο, εντάξαμε ένα session job fair, όπου δικηγορική εταιρεία με έδρα την Αθήνα πήρε συνεντεύξεις από τελειοφοίτους, για την πλήρωση θέσης πρακτικής άσκησης. Για τις ομιλίες που προηγήθηκαν, στοχεύσαμε όχι μόνον στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική ανέλιξη, απευθυνόμενοι σε διακεκριμένους εισηγητές, εξασφαλίζοντας πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα… Από Ψυχολόγο μέχρι Δικαστικό Λειτουργό, από Περιβαλλοντικό Δίκαιο μέχρι Νευροδίκαιο. Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τη Νικόλ Κουτροπούλου, καθώς ως νέα επιστήμονας στήριξε την πρωτοβουλία και φώτισε έναν σπουδαίο κλάδο, μη οικείο στην ελληνική έννομη τάξη.


● Μπορείτε να μας μιλήσετε για το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκούμενων Φοιτητών (STEP) της ELSA και τον τρόπο που συμβάλλει στην επαγγελματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων;

Με το πρόγραμμα ELSA Traineeships, τα μέλη μας (προ/μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και νέοι νομικοί έως 30 ετών) λαμβάνουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση για 2- 6 μήνες σε κάποιο ξένο δικηγορικό γραφείο ή εταιρεία, δικαστήριο, πανεπιστήμιο ή άλλο νομικό φορέα. Έτσι, αντιλαμβάνονται προς το που οδεύει η νομική επιστήμη στην Ευρώπη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους από 11 Απριλίου έως αρχές Μαΐου. Για περαιτέρω δε διευκρινίσεις, σχετικά με οποιαδήποτε δράση, θα χαρούμε να επικοινωνείτε μαζί μας.




Η Lawpedia Greece ευχαριστεί από καρδίας την κ. Κορίνα Παπαδοπούλου για την άμεση ανταπόκριση και την παραχώρηση μιας άκρως ενδιαφέρουσας και διαφωτιστικής συνέντευξης. Μένουμε συντονισμένοι για τις νέες δράσεις τις Elsa Komotini!

Post: Blog2_Post
bottom of page